piątek, 27 maja 2016

Królik w białym winie


Gościnne gotowanie u Aleksandry

Znalazłem ostatnio w sklepie królika i takiej okazji nie mogłem przepuścić. Wziąłem od razu dwa i zadzwoniłem do Aleksandry umówić się na wspólne gotowanie. Wspólnymi siłami i przy wsparciu z Francji zrobiliśmy pysznego królika w sosie z białego wina, musztardy i śmietany. Królik był delikatny, wilgotne mięso samo odchodziło od kości. W smaku trochę podobne jest do kurczaka ale lepsze, o głębszym i bardziej wyrazistym aromacie. Samo danie w przygotowaniu jest bardzo proste, ale robi duże wrażenie. Idealne żeby popisać się przed gośćmi. W końcu królika nie jada się często, a szkoda.

Tuszę królika trzeba podzielić na kawałki: łapy, skoki i korpus na pół. Podroby, jeśli są, należy usunąć i zachować do innych celów. Umyj i osusz mięso papierowym ręcznikiem. Podsmaż z każdej strony na maśle i oliwie z oliwek (pół na pół masła i oliwy). Podsmażone mięso umieść w brytfannie. Zlej do niej nadmiar tłuszczu, a potem na tej samej patelni podsmaż trzy cebule posiekane w pióra. Dodaj cebulę do królika, posól, popierz, dodaj trzy łyżki musztardy Dijon. Białym wytrawnym winem zdeglasuj patelnię: nalej wino na patelnię na której smażyło się mięso, zagotuj i dolej do królika - w ten sposób zbieramy smak smażenia z patelni. Resztę butelki wina dodaj do królika. Do tego dwa liście laurowe, trochę ziela angielskiego, sporo tymianku i kilka ząbków czosnku.


Piecz w piekarniku pod przykryciem przez 1 godzinę w temperaturze 200 °C. Po tym czasie dodaj kilka marchwi posiekanych w talarki. Piecz przez kolejne 30 - 40 minut. Mięso powinno być już miękkie. Najlepiej będzie smakowało na następny dzień, jeśli przez noc poleży w sosie. Można oczywiście jeść od razu.



Następnego dnia mięso wyjmij z sosu i podpiecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 10 minut. W tym czasie zagotuj sos, dopraw solą i pieprzem, i dodaj łyżkę lub dwie śmietany. Taki królik świetnie pasuje do ziemniaków (wcześniej lekko podgotowanych) podsmażonych na patelni z tymiankiem i czosnkiem. Mięso nie jest suche, samo odchodzi o kości. Sos jest tak dobry, że można go wyjadać maczając chleb w brytfance - sprawdziliśmy :) Przygotowanie tego dania jest banalnie proste, a efekt przerasta wszelkie oczekiwania. Byliśmy zachwyceni!



Lista składników
2 króliki
5 marchewek
3 cebule
kilka ząbków czosnku
1 butelka białego wytrawnego wina
sól, pieprz, tymianek
musztarda Dijon
śmietana 18%
ziemniaki

Ocena 10/10 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz