poniedziałek, 23 maja 2016

Sernik dyniowy z octem balsamicznym



Flavour match: dynia - gorgonzola - pomidory - bazylia - ocet balsamiczny

To najlepsze połączenie smakowe jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Sernik jest przyjemnie słodkawy, o wyraźnym smaku serów pleśniowych. W konsystencji jest puszysty, ale wilgotny w środku. W połączeniu z dressingiem z octu balsamicznego i pomidorami to kombinacja, która wysadza kubki smakowe w powietrze!

Pół kilograma dyni obieram ze skóry, kroję w kostkę, polewam delikatnie oliwą z oliwek, zawijam w folię aluminiową i pikę w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 °C. Po tym czasie odwijam folię i piekę jeszcze 10 minut. Po tym czasie dynia powinna być już miękka.

Dynia przed i po pieczeniu.

Miękką dynię wrzucam do blendera. Dodaję kombinację ulubionych serów pleśniowych: około 100 g gorgonzoli, 80 g niebieskiego lazura i jeszcze 100 g półtłustego białego twarogu. Można dać tylko gorgonzolę i twaróg, ale sernik jest wtedy ostrzejszy w smaku. Do tego sól, pieprz, świeża bazylia i trochę octu balsamicznego. 


Wszystko dokładnie miksuję i sprawdzam jak smakuje. Na tym etapie dodaję jeszcze serów do smaku, soli lub pieprzu. Kiedy smak jest w porządku, dodaję do środka trzy całe jajka i intensywnie blenduję.


Kokilki smaruję oliwą z oliwek i na dnie układem spód: porwane kromki ciemnego pełnoziarnistego chleba. Zalewam masą dyniowo-serową i piekę w piekarniku przez około 20-30 minut w temperaturze 180 °C. Góra powinna ładnie zbrązowieć, sam sernik lekko podrośnie, ale przy ostygnięciu osiądzie.

Sernik podaję z roszponką, pomidorami i prażonymi ziarnami dyni. Całość koniecznie trzeba obficie polać dressingiem z octu balsamicznego: zmieszaj ocet balsamiczny 1:1 z oliwą z oliwek, dodaj soli i  pieprzu, potem dokładnie wymieszaj. Taki dressing świetnie podkreśla wszystkie aromaty. Całość smakuje świetnie, to najlepsze połączenie jakie udało mi się osiągnąć. Zachwycam się tym za każdym razem jak to robię.

Jak dla mnie smak 10/10.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz