piątek, 20 maja 2016

Klarowany sok pomidorowy



Tomato water to lekko żółtawy płyn, który można łatwo otrzymać z pomidorów z dużą wydajnością. Jest przejrzysty, o intensywnie pomidorowym smaku i aromacie, lekko kwaskowaty. Można z niego zrobić galaretkę (dodając trochę żelatyny) czy sos do makaronu. Ja ciągle szukam dla niego odpowiedniego zastosowania. W każdym razie tomato water to z pewnością coś, czym z łatwością zaskoczycie gości.

Jak otrzymać klarowany sok pomidorowy za pomocą kriofiltracji?
  • Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry.
  • Wrzucamy do blendera i mielimy.
  • Na sitko lub durszlak nakładamy gęsto tkaną szmatkę albo kilka warstw gazy, ja użyłem takiej gazy do robienia serów. Całość umieszczamy w garnku.
  • Wylewamy pomidory na gazę i wszystko to umieszczamy w zamrażarce na noc.
  • Rano przekładamy do lodówki i czekamy.

Pulpa pomidorowa będzie się powoli roztapiać, a klarowny sok pomidorowy wycieknie przez gazę i sitko do garnka. Gdy pulpa będzie już rozmrożona można delikatnie wydusić reszki soku. Będzie tego naprawdę sporo. Wszystko robi się praktycznie samo, wystarczy zrobić porządek w zamrażarce i wygospodarować trochę miejsca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz