wtorek, 24 maja 2016

Szpinakowe gnocchi z bakłażanem



Flavour match: szpinak + gałka muszkatołowa + parmezan + bakłażan + pietruszka

Bardzo lubię gnocchi. To takie włoskie kopytka ale z dodatkami w środku. Jak wszystkie kluski są dość pracochłonne, bo trzeba najpierw wyrobić ciasto, a potem lepić, lepić... Powiedzmy sobie szczerze, nie jest to wymarzony sposób spędzenia poniedziałkowego popołudnia i wieczoru: niby po weekendzie człowiek jest (powinien być) wypoczęty ale bez przesady. Poszedłem więc na łatwiznę i spróbowałem zrobić gnocchi bez lepienia.

Ugotuj do miękkości 0.5 kg ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Potem, w tej samej wodzie, zblanszuj 300 g liści młodego szpinaku. Szpinak następnie lekko odciśnij, dodaj do niego kilka szczypt proszku do pieczenia (albo sody oczyszczonej) i dokładnie zblenduj. Soda (lub proszek do pieczenia) utrzyma piękny, intensywnie zielony kolor szpinaku. Dodaj ziemniaki, sół, pieprz i dość sporo gałki muszkatołowej. Do tego zetrzyj około 180 - 200 g parmezanu. Całość zblenduj na gładką masę. Ziemniaki powinny być jeszcze ciepłe, więc parmezan wspaniale się stopi. Spróbuj, dopraw do smaku. Smak gałki muszkatołowej jest tu kluczowy. Pamiętaj, że kluski będą potem gotowane więc część przypraw "ucieknie" do wody, dlatego warto doprawić mocno. 



Kiedy smak jest już odpowiedni, wbij do środka dwa jajka i dodaj dwie szklanki mąki (przez sitko). Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut. Ciasto powinno mieć dość leistą konsystencję. W tym czasie zagotuj lekko osoloną wodę do gotowania klusek. Ciasto (porcjami) umieść w plastikowym woreczku do żywności i ściśnij tak, aby całe zbiło się w rogu woreczka:


Kiedy woda już wrze, nożyczkami odetnij samą końcówkę rożka i małymi porcjami wyciskaj ciasto do wody. Takie gnocchi gotują się około 1 minuty: po wypłynięciu na powierzchnię są gotowe po około 15 sekundach. Jeśli wolisz, takie ciasto nadaje się też na placki, ale smak klusek jest dużo lepszy.

Jako dodatek zrobiłem bakłażana w sosie winnym. Bakłażana przekrój wzdłuż i posól. Zostaw na 20 - 30 minut. W tym czasie sól wyciągnie z bakłażana solaninę - gorzki i trujący związek. Cały sok, który sól wyciągnie dokładnie wytrzyj. Następnie piecz bakłażana przez około 30 minut w 180 °C aż zmięknie. W tym czasie na patelni rozpuść trochę masła i dolej solidny kieliszek lub dwa białego półwytrawnego wina. Jak całość trochę się zredukuje, dodaj 1 - 2 łyżki śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie. Do tego dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Bakłażan wygląda świetnie, ma lekko słodkawy smak, który dobrze komponuje się z kwaskowym sosem z wina i pietruszką. Gnocchi są serowe, z wyczuwalnym smakiem szpinaku, mają przyjemną konsystencję. Można je właściwie rozetrzeć językiem o podniebienie: rozcierają się gładko. Nie są może tak piękne jak te lepione przez długie godziny, ale w smaku im nie ustępują. Całość łączy delikatna nuta gałki muszkatołowej i parmezanu.


Lista składników
gnocchi:
0.5 kg ziemniaków
300 g liści młodego szpinaku
200 g parmezanu
2 jajka
2 szklanki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

sos:
2 bakłażany
białe, półwytrawne wino
masło
pietruszka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ocena: 7.5/10


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz